Zajímavosti o papíru: Jak se vyrábí dekorativní papír?

Úvod

Papír nás provází každodenním životem již od útlého věku. Učíme se na něj psát, číst knihy a noviny, balit dárky a dokonce vytvářet umělecká díla. Přestože běžný papír považujeme za samozřejmost, dekorativní papír skrývá mnohá tajemství a zajímavosti. V tomto článku zjistíme, jak se dekorační papír vyrábí, z jakých surovin se vyrábí a jaké má využití. Seznámíme se také s druhy dekoračního papíru a jeho historií. Pojďte s námi nahlédnout do fascinujícího světa papíru

Suroviny pro výrobu dekorativního papíru

Základní složkou dekoračního papíru jsou celulózová vlákna. Získávají se ze dřeva jehličnatých a listnatých stromů a také z odpadového papíru. Do buničiny se také přidávají různá plnidla a přísady, které ovlivňují její vlastnosti a vzhled. Mezi nimi lze nalézt:

  • Kaolin: dodává papíru hladkost a bělost.
  • Povídka: zvyšuje měkkost a odolnost papíru.
  • Pigmenty: dodávají papíru barvu.
  • Brokáty: dodávají třpyt a dekorativní efekt.
  • lepidla: zvyšují pevnost a odolnost papíru.

Zdrojem surovin pro ornamentální papír mohou být buď plantážové lesy, nebo přírodní lesy. Je důležité získávat dřevo udržitelným způsobem a dbát na ochranu životního prostředí.

Postup výroby dekorativního papíru krok za krokem

Výroba dekorativního papíru je několikastupňový proces, který vyžaduje přesnost a pečlivost. Zde jsou nejdůležitější kroky:

  1. Příprava buničiny: Celulózová vlákna se mísí s vodou a přísadami ve speciálních buničinách.
  2. Tvorba papírových listů: Buničina se vylévá na sítě papírenských strojů, kde se z ní vyluhuje voda a z celulózových vláken se vytváří list papíru.
  3. Vysoušení a sušeni papíru: Listy papíru se dehydratují a suší pomocí lisů a sušiček.
  4. Barvení a konečná úprava papíru: Papír lze barvit různými barvami ve fázi výroby buničiny nebo po jejím vysušení. Může být také zušlechtěn ražbou, metalizací nebo laminováním.
  5. Kalandrování a balení papíru: Hotový papír se kalandruje, tj. vyhlazuje a leští. Poté se nařeže na listy nebo role a zabalí.

Druhy ozdobného papíru

Existuje mnoho typů kapsového papíru, které se liší vzhledem, vlastnostmi a použitím. Mezinejoblíbenější patří:

  • Dekorativní barevný papír: barvený barvivy přidávanými do buničiny před formováním archů. Vyznačuje se stejnoměrnou barvou a vysokou trvanlivostí.
  • Tisknutý dekorativní papír: potištěný vzory a grafikou různými tiskovými technikami. Může mít nejrůznější vzory a barvy.Papír je vhodný pro všechny typy papírů.
  • Dekorativní reliéfní papír: reliéfní vzory a ražba na povrchu papíru.Dodává mu trojrozměrný efekt a elegantní vzhled.
  • Dekorativní metalizovaný papír: pokrytý tenkou vrstvou kovové fólie, například zlaté nebo stříbrné. Vyznačuje se lesklým vzhledem a luxusním charakterem.Buttonový papír se vyznačuje lesklým vzhledem a luxusním charakterem.
  • Samolepicí dekorační papír: má na jedné straně lepicí vrstvu, díky které se snadno připevňuje na různé povrchy.

Aplikace dekorativního papíru

Dekorační papír má mnohostranné využití. Používá se mimo jiné:

  • Dárkové balení: dodá dárkům elegantní a slavnostní vzhled.
  • Scrapbooking: vytváření fotoalb a alb na památku.
  • Přáníčka: vytváření originálních a personalizovaných přáníček.
  • Dekorace interiéru: zdobení stolů, stěn a dalších prvků interiéru.
  • Umělecké využití: vytváření koláží, origami, papírových soch a dalších uměleckých děl.

Zajímavá fakta o dekoračním papíru

  • Nejstarší dekorativní papíry na světě pocházejí z Číny a datují se do 2. století n. l.
  • V Evropě se papír dekorativní vyrábí od 13. století.
  • Největší arch dekorativního papíru na světě měl rozlohu 10 500 m² a byl vyroben v Japonsku v roce 2018.
  • Mezi známé návrháře dekorativního papíru patří William Morris, Zandra Rhodesová a Matthew Williamson.
  • S rozvojem technologií se vyvíjejí novější druhy dekoračního papíru, jako je biologicky rozložitelný papír a recyklovaný papír.

Často kladené otázky

  1. Z čeho se vyrábí dekorační papír?
    Dekorační papír se vyrábí z celulózových vláken, přísad a barviv. Celulózová vlákna se získávají ze dřeva stromů a přísady a barviva dodávají papíru požadované vlastnosti a vzhled.
  2. Jak se vyrábí dekorativní papír?
    Dekorativní papír se vyrábí několikastupňovým procesem, který zahrnuje přípravu buničiny, formování listů papíru, dehydrataci a sušení, barvení a zušlechťování, kalandrování a balení papíru.
  3. Jaké jsou druhy dekoračního papíru?
    Existuje mnoho druhů dekoračního papíru, mezi něž patří: papír barvený ve hmotě, potiskovaný papír, embosovaný papír, metalizovaný papír a samolepicí papír. Každý z nich se liší svým vzhledem, vlastnostmi a použitím.
  4. K čemu lze použít dekorační papír?"
    Dekorační papír má mnoho využití. Lze jej použít k balení dárků, scrapbookingu, výrobě přáníček, k dekoraci domácnosti a k uměleckým účelům.Použití je velmi široké.
  5. Jak pečovat o dekorační papír?
    Dekorační papír by měl být skladován na suchém a tmavém místě, mimo dosah zdrojů tepla a slunečního záření. Měl by být také chráněn před vlhkostí a prachem.

Souhrn

Dekorativní papír je fascinující materiál s bohatou historií, rozmanitým využitím a jedinečnými vlastnostmi. Vyznačuje se nejen krásným vzhledem, ale také vysokou kvalitou a trvanlivostí. Dekorativní papír dokáže dodat jedinečný charakter jakémukoli předmětu, od obyčejné krabičky až po efektní umělecké dílo.

Related products

Comments (0)

No comments at this moment
Produkt přidán na seznam přání
Product added to compare.